Gmina Gidle

Wójt Gminy Nowa Słupia  Andrzej Gąsior 

 Urząd Gminy w Nowej Słupi
ul. Rynek 15
26 – 006 Nowa Słupia
tel. 41 31 78 700
urzad@nowaslupia.pl



Informacja Turystyczna
ul. Świętokrzyska 53

tel. 41 31 78-327

 

więcej
Wirtualna mapa
czwartek 14 grudnia 2017 r., imieniny obchodzą: Alfred, Izydor
wersja dla słabowidzących English Deutsch Święty Krzyż

Strona główna » Aktualności » KOLEJNY ROK PRACY W PROJEKCIE COMENIUS ROZPOCZĘTY

KOLEJNY ROK PRACY W PROJEKCIE COMENIUS ROZPOCZĘTY

wielkość tekstu:A | A | A

W bieżącym roku szkolnym rozpoczęliśmy drugi rok pracy w ramach projektu Comenius  „I Know What I Eat” , „Wiem, co jem”. Realizację działań rozpoczęliśmy w październiku 2013 r., ze względu na późniejsze zakwalifikowanie naszej szkoły. W projekcie współpracujemy z partnerami z Francji, Hiszpanii, Turcji i Włoch.

Uczniowie bardzo chętnie i aktywnie włączyli się w realizację projektu w pierwszym roku. Rozpoczęli od wykonania pracy konkursowej na logo projektu. Następnie, poznawali skład produktów żywnościowych, badali wpływ poszczególnych składników na zdrowie człowieka, a także dowiedzieli się w jaki sposób można zastąpić szkodliwe dla zdrowia składniki naturalnymi i zdrowymi. Pracą uczniów w realizacji tych zadań kierowały panie: Agnieszka Grzesik- Bereszka i p. Renata Witkowska. Kolejnym działaniem było przygotowanie programu artystycznego. Pod kierunkiem p. Ewy Kowalskiej, uczniowie opracowali scenariusz przedstawienia promującego zdrowe odżywianie, a następnie przygotowali sztukę w języku polskim, którą przedstawili całej społeczności szkolnej w maju. Sztuka została sfilmowana, a całość tekstu przetłumaczono na język angielski i umieszczono w filmie w formie napisów. Nagranie i opracowanie filmu wykonał p. Piotr Bereszka. Oprawę  muzyczną przygotował p. Jacek Góra, a  plastyczną p. Izabela Gawlik.  W ramach projektu uczniowie wraz z opiekunami (p. Renatą Jadwidzic, p. Izabelą Gawlik oraz p. Adamem Dwojewskim) odwiedzili trzy miejsca produkcji dżemu owocowego: gospodarstwo ekologiczne państwa Wójcików w Trzciance, małą rodzinną firmę „Twój Ogród” w Starachowicach oraz duży zakład ”Gomar” w Pińczowie. Poznali tam różne sposoby wytwarzania dżemu, przeanalizowali jego skład i porównali produkty.

Wszyscy uczniowie realizujący kolejne działania projektowe opracowywali wyniki swojej pracy w formie prezentacji multimedialnych w dwóch językach: polskim i angielskim. Nad poprawnością tłumaczeń czuwały panie: Olga Zyzman- Ponikowska  i p. Roksana Ponikowska.

W roku szkolnym 2013/2014 delegacje  uczniów i nauczycieli naszej szkoły uczestniczyły w dwóch wizytach roboczych, które odbywały się w szkołach partnerskich uczestniczących w projekcie.  Pierwsze spotkanie odbyło się  w miejscowości Sant Antoni de Calonge w Hiszpanii w dniach: 24.-27. marca 2014 r. Drugie w miejscowości Parabita we Włoszech w dniach: 31 maja- 04 czerwca 2014r. W czasie tych wizyt podsumowano dotychczas wykonane  działania. Wszystkie szkoły przedstawiły wyniki swojej pracy w formie prezentacji multimedialnych, filmów lub występów artystycznych.

Podczas tych spotkań uczestnicy wyjazdów mieli możliwość, a nawet konieczność rozwijania umiejętności porozumiewania się w języku angielskim. Była to jedyna możliwość komunikowania się z uczestnikami projektu z innych krajów. Nauczyciele i uczniowie, którzy brali udział wyjazdach, poznali funkcjonowanie szkoły hiszpańskiej i włoskiej obserwując zajęcia w nich prowadzone. Szczególnie ciekawe, gdyż zupełnie inne od zajęć w naszej szkole, były zajęcia w szkole włoskiej, ze względu na fakt, że  jest to  szkoła artystyczna. Mieliśmy możliwość zobaczyć występ zespołu baletowego, który składa się z uczniów tej szkoły, pokaz mody projektów uczniowskich, a także wiele innych bardzo ciekawych zajęć prowadzonych w pracowniach tematycznych. Realizacja kolejnych zaplanowanych zadań odbywała się wraz z  uczniami i nauczycielami z innych szkół podczas warsztatów odbywających się nie tylko w szkole, ale także w innych miejscach  np. w Muzeum Czekolady w Barcelonie , Muzeum Rybołówstwa w Sant Antoni de Calonge, podczas produkcji tradycyjnego makaronu regionu Salento we Włoszech.

Nasi uczniowie przebywający w rodzinach hiszpańskich i włoskich mieli możliwość poznania panujących tam zwyczajów i tradycji rodzinnych, gdyż uczestniczyli w ich codziennym życiu.                                                                                    

Delegacja polska brała także  udział w spotkaniach z lokalnymi władzami, podczas których wręczyliśmy materiały promujące naszą gminę i region świętokrzyski. Burmistrz Sant Antoni de Calonge nie tylko przywitał nas w języku polskim, ale wygłosił w naszym ojczystym języku przemówienie przygotowane na tę okoliczność. Było to dla nas niezwykle miłe przeżycie.

Uczestnicząc w spotkaniach, wycieczkach i wyjazdach poznawaliśmy kulturę i historię Hiszpanii (szczególnie Katalonii) oraz Włoch, przebywając w urokliwym regionie Salento.

Nad pracą uczniów czuwała i nadal czuwa  liczna grupa nauczycieli, którzy wspierają  uczniów, kierują ich pracą , służą im radą i pomocą podczas dodatkowych zajęć, spotkań czy prowadzonych warsztatów.

Podczas realizacji działań w pierwszym roku projektu znacznie wzrosła motywacja uczniów i nauczycieli do nauki języka angielskiego. Uczestnicy projektu doskonalili swoje umiejętności językowe podczas spotkań roboczych, kontaktów drogą mailową oraz wykonywania tłumaczeń tekstów do produktów końcowych. Wzrosła także świadomość uczniów i nauczycieli jako konsumentów – częściej czytają etykiety produktów żywnościowych i zwracają większą uwagę na ich skład. Ponadto promują wybór produktów żywnościowych „ bez chemii” w swoich rodzinach i najbliższym otoczeniu.

Dyrekcja Zespołu Szkół w Nowej Słupi bardzo dziękuje p. Wiesławowi Gałce- Wójtowi Gminy Nowa Słupia oraz Radzie Gminy Nowa Słupia, p. Agnieszce Lewandowskiej – kierownikowi Zespołu Obsługi Szkół Gminy Nowa Słupia, p. Lucynie Kalarus  za wszelką pomoc i wsparcie w realizacji projektu.

Przed nami drugi rok pracy, a więc kolejne zaplanowane do realizacji działania, które już zaczęliśmy wykonywać. Efekty naszej pracy przedstawimy podczas trzeciego spotkania roboczego, które odbędzie się w Rennes we Francji w dniach: 06.-11. października bieżącego roku. Weźmie w nim udział 6 uczniów i 4 nauczycieli.

Ważnym i dużym przedsięwzięciem dla uczniów naszej szkoły, ich rodzin, dyrekcji i nauczycieli, będzie spotkanie robocze w naszej szkole, które odbędzie się w pierwszym tygodniu maja 2015 r. Udział w nim zapowiedziała duża grupa nauczycieli i uczniów ze szkół partnerskich. Uważają, że pobyt w Polsce będzie dla nich bardzo atrakcyjny. Nie pozostaje nic innego, niż wziąć się ostro do pracy.
 

Koordynator projektu:
Ewa Mądzik-Błosińska

 

czytano: 1064 razy

źródło: nowaslupia.pl

data dodania: 23 września 2014 r.

drukuj zapisz do PDF poleć artykuł

Wasze komentarze

wszystkich komentarzy: 0

Strona główna
BIP Gmina Nowa Słupia zaprasza

W tej chwili nie ma żadnych ankiet w serwisie.

archiwum ankiet
ePUAP

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie

Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach osi Leader
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013

Projekt został zrealizowany w zakresie małych projektów w ramach działania 413 Wdrażanie lokalnych strategii rozwoju objętego
Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 dotyczącego operacji pn. Podniesienie atrakcyjności turystycznej
"Ziemi Świętego Krzyża poprzez realizację elementów kampanii promocyjnej Gminy Nowa Słupia".

osób online: 8
kreacja: kreacja: ALPANET - Polskie Systemy Internetowe

Tagi:

Św. Krzyż Stara Słupia Dębniak Turystyka Łysa Góra Dymarki Emeryk Góry Świętokrzyskie Rekreacja Jeleniów Baszowice Kielce Rudki Nowa Słupia Milanowska Wólka
Gmina Nowa Słupia położona jest w północnej części województwa świętokrzyskiego i we wschodniej części ziemskiego powiatu kieleckiego. GMINA NOWA SŁUPIA to miejsce o niezwykle bogatej historii, tradycji, pełne malowniczych krajobrazów – prawdziwa Perła Krainy Świętokrzyskiej. Osadnictwo na tym terenie sięga II wieku p.n.e. i jest związane z rozwijającym się do VII wieku n.e. hutnictwem żelaza. Obecnie co roku od 1967 r. w sierpniu na imprezie plenerowej „Dymarki Świętokrzyskie” organizowane są eksperymentalne wytopy żelaza z rudy metodą stosowaną 2000 lat temu.

Bezpłatne powiadomienie SMS i SMS CLOUD dla mieszkańców Gminy Nowa Słupia już działa. ...

więcej